måndag 9 februari 2009

Ingen bostadsbrist

Till skillnad från Sverige (i alla fall) Göteborg så är det ingen bostadsbrist i Chile. Mer om detta ämne går att läsa här (Tack Nadia!). Det är inte särskilt vanligt att hyra en lägenhet i Chile såsom här, i alla fall inte av ett bostadsbolag. Det allra flesta äger själva sina bostäder, även lägenheter ägs som hus, inte som bostadsrätter. Eftersom det är så vanligt att man äger hus och lägenheter (och på grund av de bostadssubventioner som finns) så är det vanligt att privatpersoner hyr ut bostäder. En annan skillnad från Sverige är att det (på grund av detta) är vanligt att hyra hus. Ett hus går att hyra från cirka 1000 kronor (jag betalade 1200 för mitt) upp till vilka summor som helst. Ett riktigt stort fint hus med pool och allt går utmärkt att hyra för 5000 kr/månad. För 2000 kronor kan man hyra ett okej hus i Santiago till en hel familj. Men då ska man naturligtvis tänka på att minimilönen i Chile är lika mycket.

Det vanligaste i Chile är att hyra på bestämd tid. Istället för att hyra tillsvidare med uppsägningstid så hyr man för (t.ex.) ett år och skriver sen nytt kontrakt. Kontrakt skrivs på av Notarius Publicus för att vara giltiga Inget pacta sunt servanda (avtal ska hållas) där inte.

I Sverige kan man ju få bostadsbidrag, det kan man i Chile också fast på ett helt annat sätt. Eftersom många i Sverige hyr så är ju bostadsbidrag ett hyresbidrag som man får per månad. I Chile förväntas man äga sin egen bostad och inte ha så höga månadskostnader. Deras bostadsbidrag är därför ett engångsbelopp som man kan få för att köpa bostad. Alla har rätt till någon form av bidrag men för att ha rätt till högsta bidraget (cirka 165 000 SEK) ska man gärna vara fattig, arbetslös och ha låg utbildning samt vara ensamstående förälder. Att ljuga sig till ovanstående kan också funka.

1 kommentar:

Nadia sa...

Sa har gor du for att direktlanka;
Nar du skriver ett inlagg finns det over den vita rutan som ar avsedd att skriva i ett gang ikoner (teckensnitt, teckenstorlek, fetstil osv). Den sjatte av dessa ikoner (raknat fran vanster) ar en liten gron grej. For att direktlanka, hogerklickar du och markerar det eller dom ord du vill direktlanka med musen. Darefter klickar du pa den grona ikonen varpa en liten ruta dyker upp dar du skriver in adressen till den sida som skall lankas.
Sa har fungerar det pa PC. Jag hade tidigare en MAC och da var det lite krangligare eftersom alla ikoner inte syntes.